Praktijkgids ERP in Odoo (gericht op de Belgische markt).

Auteurs: Hans van der Hoeven en Jonathan Arts

Om manueel werk tot een minimum te herleiden, werken ondernemingen steeds vaker met geavanceerde geïntegreerde bedrijfsprocessen. Dankzij ERP-systemen (kort voor Enterprise Resource Planning) komen alle registraties in een bedrijf in één enkele database terecht.  Medewerkers uit verschillende afdelingen (denk maar aan de afdelingen inkoop, verkoop, voorraadbeheer, boekhouding, productie …) beschikken zo te allen tijde over dezelfde gegevens én in dezelfde vorm. Op die manier hoeven ze geen dubbel werk te leveren.

Odoo is een veelgebruikt ERP-systeem. In het handboek ‘Bedrijfsprocessen de baas. Praktijkgids ERP in Odoo’ leren studenten hoger onderwijs en (beginnende) professionals werken met Odoo aan de hand van heel concrete opdrachten. Je ervaart stap voor stap hoe een ERP-systeem werkt en wat je er zoal mee kunt doen: verkoop- en aankooptransacties invoeren, voorraden beheren, een webshop bouwen, een btw-aangifte samenstellen, met projecten werken, productieorders aanmaken, enzovoort. Bij het handboek is een gratis database beschikbaar, die de lezer eenvoudig kan activeren en gebruiken.

‘Bedrijfsprocessen de baas’ is een hands-on leermethode die perfect aansluit bij de huidige beroepspraktijk: het boek is uniek door de procesgeoriënteerde aanpak. Het is ook uitermate geschikt voor zelfstudie. De lezers kunnen zonder veel begeleiding zelf aan de slag en gaan van eenvoudige naar meer ingewikkelde opdrachten. Het boek is bovendien modulair van opzet: de verschillende delen kunnen door elkaar en los van elkaar worden gebruikt.

Het boek verschijnt in augustus 2024 en is gericht op de Belgische markt. Zo zijn de Belgische boekhoudregels toegepast. Zie ook de website van de uitgever.